BEWUST ZIEN... BEWUST VOELEN... BEWUST ERVAREN... BEWUST "ZIJN" ...
LEVEN ... VANUIT HET HART, IN HET "HIER EN NU".


Shirobhyanga  (Ayurvedische hoofdmassage)Het hoofd is het centrale centrum van het gehele zenuwstelsel; het is het allereerste orgaan dat tijdens het ontwikkelingsproces van de foetus wordt gevormd. Het hoofd is het omvangrijkste en zwaarste orgaan (normaal heeft een baby 3 maanden nodig om het hoofdje in evenwicht te houden). De eerste tijd ( tot 1½ jaar na de geboorte) blijft er een opening in het schedeldak : boven de middelste hersenen blijft een deel van de schedel zacht. Dit is duidelijk waar te nemen doordat zachte gedeelte van de schedel blijft kloppen. In Yogische taal wordt de fontanel de brahmand genoemd. Deze brahmand wordt beschouwd als de “Tiende poort”.
Het lichaam heeft nl. tien poorten waardoor “prana” (levenskracht) kan vloeien:de anus/ de genitaliën/ de mond/de beide neusgaten/ de ogen/ de oren en de brahmand.

De brahmand wordt geacht prana , zonnestraling en ander subtiele vormen van stralingsenergie in de ademen en te obserberen, energievormen die alle in de atmosfeer aanwezig zijn. In de yoga wordt deze plaats als de zetel van het bewustzijn beschouwd: de zetel van het ik en de plaats waarin het ik zich in de onbewuste- bewuste toestand die samadhi wordt genoemd, terugtrekt.
Deze locatie ligt recht boven de pijnappelklier en de hersenkwab waarin de reukzin zetelt, het gedeelte van de hersenen dat de middenhersenen wordt genoemd. Volgens de yogaschriften is deze plek, die ligt top acht vingers boven het derde oog, de zetel van het Zelf.

Op het hoofd aangebrachte olie wordt door de haarwortels geobserbeerd, die op hun beurt in verbinding staan met de zenuwvezels.
Olie verstevigd het haar en voorkomt het uitdrogen ervan dat weer bros haar en vele huidaandoeningen met zich meebrengt. Doordat de spieren en zenuwen worden ontspannen, wordt de vermoeidheid in het lichaam opgeheven.


Hoofdmassage kan altijd worden toegepast, behalve vlak na het eten, als men koorts heeft en onder omstandigheden waarin massage over het algemeen af te raden is.
Hoofdmassage is met heilzaam ‘s morgens wanneer men in bad gaat en ‘s avonds na een dag werken. Een hoofdmassage voor het slapen gaan heeft een diepe slaap tot gevolg. Indien goed uitgevoerd kan een hoofdmassage een massage van het hele lichaam zijn. Omdat het hoofd het centrum van het zenuwstelsel is brengt een hoofdmassage het hele zenuwgestel tot rust.

Massage van de slapen verbetert het gezichts- en concentratievermogen, en brengt ook een toestand van geconcentreerd bewustzijn.

Massage van de wenkbrauwen ontspant het hele lichaam en is vooral heilzaam voor de ogen en het zenuwgestel.

Massage van het voorhoofd versterkt het gezichts- en concentratievermogen.

Voordelen van hoofdmassage
 

  • Verbetert de toevoer van verse zuurstof en glucose naar de hersenen.
  • Ontspant het zenuwstelsel en elimineert de vermoeidheid als gevolg van mentale spanning en druk.
  • Verbetert de circulatie van het vitale hersen- en ruggenmergvocht.
  • Verhoogd de afscheiding van groeihormonen en enzymen, die noodzakelijk zijn voor de groei en ontwikkeling van de hersencellen.
  • Verhoogd het niveau van pranische energie in de hersenen.
  • Voorkomt uitdroging.
  • Vertraagd haaruitval en vroegtijdig kaal en grijs worden.

De hoofd nek schouder massagebehandeling kan goed becombineerd worden met
orkaarsen en karna purana.

Duur van de behandeling: 35 minuten.