BEWUST ZIEN... BEWUST VOELEN... BEWUST ERVAREN... BEWUST "ZIJN" ...
LEVEN ... VANUIT HET HART, IN HET "HIER EN NU".
Massage van zuigelingen


In India is het masseren van pasgebore een oude traditie. 
Een reinigende massage is aan te bevelen vlak na de geboorte,
nog voordat de navelstreng wordt doorgesneden,
om de resten van het vlies dat de baby omhuld te verwijderen.
Dit wordt gedaan met een deegbal, door de deegbal over het lichaampje te laten rollen

Een bal van deeg, zo groot als een citroen, van vers gemalen tarwe meel en water. Er wordt een klein beetje amandelolie toegevoegd om de bal zacht en voedend te maken voor de huid van de baby. Ook kan er nog een snufje geelwortel teogevoegd worden om de huid sterker te maken en om de huid tegen infecties te beschermen.

In plaats van de huid van de baby met de handen te wrijven wordt de deegbal zachtjes over de huid gerold. De structuur van de bal lijkt op de moederhuid. Eerst wordt de bal in een beetje amandelolie gedoopt voor dat de bal de huid raakt van de baby, zodat de resten van het vlies eraan blijven kleven.

Gedurende de eerste 6 dagen wordt de baby voordat hij/zij in bad gaat met de deegbal gemasseerd. Het wrijven met de deegbal stimuleert de bloedsomloop, de afvoer van de gifstoffen en de stofwisseling van het kindje. Gewoonlijk wordt de baby gemasseert door dezelfde persoon die ook de moeder masseert. De moeder kan natuurlijk ook haar kindje zelf masseren.

Zeven dagen na de geboorte begint de feitelijke massage met de deegbal, die drie weken doorgaat. De deegbal wordt dan gebruikt om olie op te brengen en de huid van de baby te reinigen. Masseren met de deegbal is anders omdat de baby herhaaldelijk op dezelfde plek wordt gewreven en er lichte druk wordt uitgeoefend. Als de huid van de baby een beetje rood begint te worden en de temperatuur ervan stijgt, dan kan de baby in bad. De deegbal moet af en toe in de olie worden gedoopt. Omdat de olie wordt opgenomen in de huid blijven de drie dosha's in evenwicht. 

Als het kindje ongeveer een maand oud is kan er met de handen gemasseerd worden. Nadat zijn of haar huidje voldoende olie heeft opgenomen.

Drie maanden lang wordt het kind met de handen gemasseert, met een olie van het seisoen en de dosha. Tijdens deze periode moet de masseur de armen en de benen behandelen om zijn spieren te oefenen. Ook moet er aandacht gegeven worden aan de wervelkolom, de rug, de taille, en de handen en voeten, want deze lichaamsgebieden moeten sterk worden om het lichaam te ondersteunen en te dragen. Totdat het kindje uit zichzelf zijn/ haar hoofd begint op te tillen.

Massage van de wervelkolom blijft belangrijk. Gedurende de eerste vier tot zes weken na de geboorte kan er een katoenen of linnen lap, in olie gedompeld, op het hoofdje van de baby leggen. Het voorkomt dat de schedel droog wordt en het vesterkt de haarwortels.

Met het dagelijks masseren van het kindje wordt 18 maanden doorgegaan Na deze periode kan overgegaan worden naar om de dag.

De massage zal er toe bijdragen dat het kind sterk en gelukkig wordt.

 

  • Het is mogelijk om aan het einde van de zwangerschap zelf te leren hoe je je kindje zou kunnen masseren.
  • Het is mogelijk om aan huis te komen om moeder en kind een massage te laten ondergaan.
  • Het is mogelijk dat moeder en kind gezamenlijk naar de praktijk komen voor behandeling. Of voor het kindje of voor de moeder of beide.