BEWUST ZIEN... BEWUST VOELEN... BEWUST ERVAREN... BEWUST "ZIJN" ...
LEVEN ... VANUIT HET HART, IN HET "HIER EN NU".

 

Schoonheid is in de Ayurveda een graag ontvangen bijkomstigheid

bij het ondergaan van lichaams behandelingen

en reinigende methoden. (shodana).
Wijzen en zieners gaven de mens eenvoudige Yama's (gedragsregels) en Niyama's (regels voor innerlijke beheersing) om het evenwicht in het lichaam te handhaven.

Yogahoudingen en pranayma (ademhalingsoefeningen) werden gebruikt om seksule kracht, vitaliteit en een flexibele wervelkolom te krijgen of te houden, botten, spieren, gewrichtsbanden en zenuwen gezond te houden. Meditatie en andere middelen om een diepere ontspanning te bereiken, zoals massage werden aanbevolen om iemands gezondheid en uitstraling te verbeteren. De Sushruta Samhita stelt dat wie er een perfecte gezondheid en een krachtig lichaam wilt hebben, abhang, zalf voor het lichaam, moet gebruiken.

Eigenschappen als angst, hartstocht, woede, hebzucht, haatdragendheid, afgunst, zelfzuchtigheid en luiheid tasten altijd de gezondheid van het lichaam aan. Wanneer het lichaam door gifstoffen overbelast raakt. zulllen deze negatieve eigenschappen de lichaamscellen gaan beinvloeden, waardoor ook de natuurlijke vorm en textuur van de huid verloren teloorgaat. De wervelkolom wordt gespannen en de natuurlijke uitstraling van het lichaam gaat verloren: het lichaam gaat er hard en lelijk uitzien.

Voordat iemend 45 jaar oud is, bevat zijn/haar lichaam alles wat nodig is voor zijn/haar welzijn en stimuleert de massage slechts de circulatei van voedigsstoffen. Na deze leeftijd moet men echter meer vitaminen en mineralen innemen, in de vorm van edelsteenoxiden,edelsteenpoeders en rasayana's (verjongende tonicums gemaakt van geneeskrachtige kruiden en planten). Massage van de wervelkolom kan vele kwalen genezen die het gevolg zijn van een verstoorde vata of kapha.

 

Door geweldloosheid, tevredenheid, tolerantie en vergevingsgezindheid in de praktijk te brengen en af te zien van haatdragendheid, jaloezie en afgunst, door een goed vegatrisch dieet en door massage, ademhalingsoefeningen en meditatie kan iemands lichaam tot op zekere hoogte zijn natuurlijke uitstraling en schoonheid terug krijgen.

Schoonheidsmassage
Massage alleen, zonder een verandering van gewoonten en levensstijl, is daarvoor niet voldoende. Als de degeneratie te verwijten is aan veroudering, dan zou men bij de schoonheidsmassages gebruiken moeten maken van specialen voedende en verjongende preperaten gemaakt van geneeskrachtige kruiden, edelstenen en poeders.
als vroegtijdige veroudering en aftakelng het gevolg zijn van ziekte dan moet aan de schoonheidsmassage een therapeutische kuur voorafgaan.

Schoonheidsmassage kan degenen helpen die gezond zijn en een leven leiden in overeenstemming is met de bovengenoemde yama's en niyama's.
Schoonheidsmassage kan ook degenen helpen die van een ziekte genezen, die een ruwe huid hebben ten gevolge van een verstoorde vata en die vroegtijdig oud worden als gevolg van spanningen en zorgen van het leven.

Schoonheidsmassage kan voor jonge, energieke mensen wonderen doen.

Oorspronkelijk is de duur van de behandeling van de schoonheidsmassage 40 dagen.
Tenminste 2 weken daarvoor zou men vlees, kip en eieren moeten laten staan. De eerste dag van de behandeling begint men met het innemen van een purgeermiddel.
De volgende drie/ vier dagen eet men kitchari. Tijdens de rest van de behandeling volgt men een vegetarisch dieet.