BEWUST ZIEN... BEWUST VOELEN... BEWUST ERVAREN... BEWUST "ZIJN" ...
LEVEN ... VANUIT HET HART, IN HET "HIER EN NU".

De vijf natuurgerichte principes

Ieder mens heeft unieke lichamelijke en geestelijke kenmerken. Zolang we ons goed voelen en onze maatschappelijke verplichtingen gemakkelijk aankunnen, staan we meestal niet stil bij wat er eigenlijk allemaal in ons lichaam gebeurt. Pas op het moment dat we ongemak gaan ervaren of ziek worden, gaan we ons afvragen waarom ons lichaam niet functioneert zoals het zou moeten.


Als BATC Natuurgeneeskundig Paramedisch Therapeut werk ik volgens de vijf natuurgerichte principes.

  1. Energie De basis van het leven is energie. Zonder energie is er geen mogelijkheid tot herstel. Het is daarom van belang om dat wat de energie blokkeert te  herstellen zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam zijn werk kan doen. Als de energie niet meer stroomt in het lichaam kunnen we dat, na verloop van tijd, ervaren als lichamelijke klachten. Maar we kunnen ook ervaren dat als we lichamelijke klachten hebben onze energie niveau laag is. Om de energie stroment te houden is het mede belangrijk dat de energiebanen en de vitale energiepunten is ons lichaam pijn vrij te houden. Dat kan onder andere door massage.
  2. Prikkeloverdracht Het goed functioneren van de prikkeloverdracht is van groot belang voor de communicatie in het lichaam. Het is essentieel hier aandacht aan te besteden.
  3. Drainage Het is onvermijdelijk dat er zowel op fysiek als emotioneel niveau in de loop van je leven een vorm van ballast ontstaat. Aandacht voor reinigen en ontgiften op alle niveaus is van groot belang voor je gezondheid. Met onder andere massage of healing worden er afvalstoffen ( toxines) in het lichaam losgemaakt.  Deze verlaten het lichaam via de bloedsomloop en/of het lymfesysteem, via het hoofd, handen of voeten. Meer water drinken helpt om de afvalstoffen beter en sneller af te voeren. Geneeskrachtige kruidenolie helpt het lichaam te reinigen en wordt tegelijktijd gevoed.  Pranayama (adem beheersing) helpt ook mee het lichaam te ontgiften.
  4. Voeding Zuivere en Gezonde voeding speelt een belangrijke rol in de natuurgeneeskunde. Verkeerde voeding belast het lichaam, goede voeding versterkt het lichaam. Enige kennis over voeding is daarom voor iedereen die gezond wil leven van belang. Vanuit de Ayurveda wordt voeding als een belangrijk en dagelijks medicijn beschouwd, zowel ter preventie, als ter genezing van allerlei aandoeningen. Er wordt veel aandacht besteed aan voedingsmiddelen die veel prana (levensenergie) bevatten. Volgens de Ayurveda ontstaat 90 procent van alle ziekten uit het niet goed functioneren van de darmen.
  5. Psyche/Levenskunst Inzicht of bewustzijn in onderliggende oorzaken van lichamelijke klachten en emotionele problemen. Meer bewustzijn hierover helpt je weer in je kracht te staan en oude overtuigingen en gedragspatronen los te laten. Door echt te gaan voelen en het beleven helpt je Bewustzijn te verruimen.

Om deze principes te ondersteunen worden, al naar gelang de klachten, verschillende behandelvormen ingezet.