BEWUST ZIEN... BEWUST VOELEN... BEWUST ERVAREN... BEWUST "ZIJN" ...
LEVEN ... VANUIT HET HART, IN HET "HIER EN NU".


HOE KAN AYURVEDA ONS HELPEN  BIJ HET VOORKOMEN VAN WELVAARTSAANDOENINGEN  (ziekten)?
 

Inhoud bijeenkomsten Ayurveda & Welvaartsaandoeningen en de drie dosha's Vata Pita Kapha:
dagelijkse routine, voeding, kruiden AyurYoga enz…

Zondag 7 april:  13- 16.30 uur deel 1
Zondag 5 mei:   13- 16.30 uur deel 2
Zondag 2 juni:   13- 16.30 uur deel 3

 

Locatie: Hypericon, Berg en dalseweg 83, 6522 BC Nijmegen
Kosten: € 45,00 per bijeenkomst (betalen met pin is mogelijk)
Aanmelden via deze link of telefoon: 06 241 649 26


      


*Regelmatig krijg ik de vraag wanneer er nu een kookworkshop  wordt georganiseerd vanuit de Ayurvedische principes. 
(wat later wel aan de orde komt)
Natuurlijk is het leuk om met mensen een heerlijke Vedische maaltijd te maken en te nuttigen. Maar voor mij is dat maar een speldeprik in een grote hooiberg. En een recept is makkelijk over te nemen uit een kookboek.
 Om in een kookworkshop ieder de aandacht te geven  met betrekking op specifieke aandoeningen, is ook niet gemakkelijk en realistisch in een paar uurtjes. En wat blijft er dan hangen in het dagelijkse leven…? Ook omdat iedere dag weer anders is..
 
Ayurveda wordt gezien als de oudste wetenschap, wordt vaak zelfs gezien als een oud systeem van natuurkunde. Omdat het van oorsprong uit India komt en daar een ander klimaat heerst en andere leefgewoonten zijn.
 
Ayurveda houdt juist rekening met de jaargetijden, de filosofie  van de Ayurveda  (wetenschap van het leven) , is universeel en van toepassing op alle (leef) tijden en voor alle omstandigheden in het leven, dus juist in het “NU”.

Wanneer je een  boek van een arts (vadya) over Ayurveda openslaat, zullen de eerste hoofdstukken gaan over leefstijl en dagelijkse routine. De volgende hoofdstukken  over voeding en kruiden. Dan pas het inzetten van medicinale remedies. Zowel bij het ontstaan als de behandeling van  veel aandoeningen spelen eerst leefstijl en dan voeding en kruiden pas de hoofdrol.
 
Yoga en ayurveda kan helpen om bewuster, verstandiger met onze gezondheid en ons WEL- ZIJN om te gaan.
De welvaart heeft ons veel goede dingen gebracht. Welvaart verwijst naar een aantal levens en voedings omstandigheden die typisch zijn voor een modern, westers leven.
Waardoor helaas ook allerlei aandoeningen: zoals stress, minder gezond eten, ziekte door straling en vervuiling hun toetrede hebben gedaan. 
De geplande bijeenkomsten op:  zijn bedoeld voor praktische inzichten over de preventie en wat te doen bij welvaartsaandoeningen.
 
Ayurveda is bekend om de drie dosha’s: vata, pita, kapha, met hun  corresponderende elementen en de zetels (plekken) in het lichaam. Ze vormen een buffer. Bijvoorbeeld als er wat fout gaat, of invloeden van  buitenaf een inbreuk zouden kunnen doen op onze vitale weefsels. Het  zorgen voor een goed evenwicht van de drie dosha’s is een prioriteit in de Ayurveda.
 
Het evenwicht tussen de dosha’s zorgt ervoor om ziekten te vorkomen die nog niet ontstaan zijn. Dit wordt preventie genoemd. Is de preventie niet goed dan kunnen er allerlei verschillende aandoeningen ontstaan. Als deze zijn ontstaan door een moderne westerse leeftstijl en voedingspatroon, dan worden dit welvaartsaandoeningen genoemd of welvaartsziekten. Voorbeelden: overgewicht, obesitas, diabetis, hooikoorts, chronische verkoudheid, obstipatie, spijsverterinsproblemen.
 
Deze zijn onder te verdelen in vata, pita of kapha welvaarts aandoeningen. Tijdens de bijeenkomsten nemen we de dosha’s o.a onder de loep, je ontvangt praktische tips en dosha balancerende asana’s (oefeningen). En ademoefeningen (pranayama).
 
Met deze basis principes te kunnen luisteren naar de natuurlijke behoeftes van je lichaam. Iedere dag opnieuw.